lauantai 9. huhtikuuta 2022

Mobiilin hybridiopettajan EDC

EDC = Everyday carry, joka päivä mukana kuljetettava varustus


Mobiilista ja monipaikkaisesta työstä on puhuttu jo yli vuosikymmenen ajan, mutta vasta koronapandemian pakottama digikolmiloikka on tehnyt siitä todellisuutta yhä useammalle. Itse innostuin tällaisesta työnteon tavasta jo keväällä 2011, kun kävin Microsoftin Suomen toimistossa tutustumassa heidän uusiin työtiloihinsa ja työnteon tapaansa. 

Viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana olenkin kehitellyt itselleni mielestäni aika toimivan tavan hoitaa työni niin aika- ja paikkariippumattomasti kuin mahdollista. Tämä edellyttää tietynlaisia työnteon prosesseja ja tietynlaisia työvälineitä. Ajattelin nyt kertoa lyhyesti omista kokemuksistani mm. liittyen meillä yliopistolla meneillään oleviin erilaisiin työnteon ja opetuksen kehittämishankkeisiin. 

Aloitetaan prosesseista. Ehkä keskeisin asia tähän liittyen on se, että tieto, jota työssä tarvitaan, on aina saatavilla. Minun tapauksessani se tarkoittaa sitä, että säilytän kaiken, mitä luvallisesti voi, pilvipalvelussa. Itse käytän sekä Microsoftin O365-pilveä että Applen iCloudia. 

Molemmilla on puolensa: O365-pilvi toimii hyvin yhteen muiden paketin sovellusten (Office, Teams jne.) kanssa, Applen pilvi taas on iOS-maailmassa elävälle monessa suhteessa pakollinen. Lisäksi esim. suurten luentotiedostojen käyttö on sen kautta varmempaa varsinkin esitystilanteessa. Ne tiedot, joita ei saa laittaa pilveen (mm. henkilötiedot ja muut arkaluonteiset tiedot), minulla on ”sallituilla” palvelimilla, jonne saa yhteyden esim. samballa.

Olen ollut Mac-käyttäjä jo yli 20 vuotta, joten oma ”mobiilin hybridiopettajan EDC” -settini on rakennettu Apple-maailmassa, mutta saman voi aivan hyvin toteuttaa myös Windowsilla tai Linuxilla. Joka päivä mukana kulkevaan varustukseeni kuuluvat: 

  • Kannettava tietokone (Apple Macbook Pro, ympärillä kovamuovinen suoja)
  • Virtalaite (USB-C, ei siis koneen alkuperäinen)
  • Ulkoinen näppäimistö ja hiiri
  • Ulkoinen lisänäyttö (Asus ZenScreen MB14AC)
  • Puhelimet (iPhoneja, toinen oma ja toinen työpuhelin)
  • Tabletti (iPad Pro) ja siihen näppäimistö (Apple Magic Keyboard)
  • Kokousmikrofoni-kaiutin (Jabra Speak 710)
  • Kuulokkeet (Jabra Evolve2 85 ja Airpods Pro)
  • Lisäkamera (Logitech Brio Stream)
  • Lisävalo (QuadraLite MiLed RGB 198)
  • Jalustoja (BlackEye ja Ulanzi, molemmat standardikierteellä)
  • Kannettavan tietokoneen teline (ErgoWork X1)
  • Muistikirjakansio, muistikirja, luentolehtiö, kulmalukkokansio
  • Yksityisyyssuoja
  • Hiirimaton ja mikrokuituliinan yhdistelmä
  • Kyniä, kumi ja teroitin
  • Esittäjän kauko-ohjain
  • Erilaisia kaapeleita ja sovittimia
  • Reppu (db the Ramverk 26)

Mukana kannettava varustus on määrittynyt itse ajan kuluessa tunnistamieni käyttötapausten mukaan. Näitä käyttötapauksia ovat esimerkiksi.

Nopea sähköpostin luku tai muu pikkuasia

Tähän käytän useimmiten puhelinta, mutta jos odotettavissa on vähän pidemmän postin kirjoittaminen, käytän tablettia. 

Osallistuminen verkkokokoukseen

Reissussa ollessa perusvalinta verkkokokoukseen osallistumiseen on tabletti, jossa niin Zoomit, Teamsit kuin eTuvetkin sujuvat yleensä mallikkaasti ja helposti, kun verkkoyhteys on tarjolla laitteessa itsessään. Kuulokkeina käytän näissä Airpodeja, mutta jos mikrofonin voi valita erikseen, valitsen mikrofoniksi iPadin mikrofonit, koska niiden äänenlaatu on parempi.

”Työnteko-medium”

Tämä tarkoittaa siis sitä, että minulla on vaikka tunti aikaa jossain paikassa tai istun junassa niin, että ajan voi käyttää työntekoon. Tällöin käytän pelkkää kannettavaa ja yleensä myös vastamelukuulokkeita, joista ei kuitenkaan välttämättä kuulu mitään – ne vain vähän vaimentavat ympäristön ääntä. Tarvittaessa näytölle yksityisyyssuoja. 

Verkkoyhteyden muodostan yleensä langattomalla verkolla (jos olen paikassa, jossa on minulle käytössä oleva suojattu verkko) tai koneessa kaapelilla kiinni olevan puhelimen kautta. 

Verkkoluennon pito tai pidempi työpätkä


Jos aikaa on enemmän tai tehtävä työ on jotenkin monimutkaisempaa – esimerkiksi verkkoluennon pitoa - virittelen käyttöön mobiilin työpisteen. Siinä kannettava tietokone on omassa telineessään (näyttö nousee ergonomisemmalle korkeudelle ja mm. kamera on suunnilleen silmien tasalla), vieressä on mukana kulkeva erillinen näyttö (jolta siis voi ongelmitta jakaa esim. luentoesityksen) ja käytössä on ulkoinen näppäimistö ja hiiri.

Jos pöytätilaa on riittävästi (arvioisin, että noin 120 x 60 cm tila on sopiva) ja ergonomia on muutenkin kunnossa, tällä setillä voi aika ongelmitta tehdä pitkänkin työrupeaman melkein missä vain ilman, että homma menee kovin hankalaksi. Pieniä kompromisseja esim. kotityöpisteeseen verrattuna tietenkin pitää tehdä, mutta ne kyllä kestää. 

Applen uusien kannettavien kamerat ja mikrofonit ovat esimerkiksi verkkoluennon pitoon erittäin hyviä. Joskus jossain pimeässä loukossa käytän lisävaloa, mutta yleensä edes sitä ei tarvita. Jos mahdollista, käytän sekä koneen kaiuttimia että mikrofoneja, aina kuitenkin ainakin mikrofoneja, joissa äänenlaatu on erinomainen. 

Lisänäyttö tulee koneeseen kiinni USB-C-kaapelilla, jonka kautta se saa myös virtansa. Siinä on kiinnitystä varten standardikierre, joten näytön jalustana toimii jompikumpi jalustoista. Jos niille on muuta käyttöä, näytön saa pystyyn myös sen suojasta taiteltuun telineeseen. 

Hybridiopetus tai -kokous

Tässä perusvarustus on sama kuin edellä, mutta lisäksi otan käyttöön lisäkameran, jolla tarvittaessa saa etäosallistujille näkymään läsnäosallistujat ja kokouskaiuttimen, jolla läsnäosallistujien puheen saa kuulumaan etäosallistujille. 

Kameran kiinnitän pidempään näytönvarsista, konferenssikaiutin on yleensä Bluetooth-yhteydellä kiinni koneessa. 

Kaikki mukana kuljetettava tavara mahtuu aika mukavasti 26 litran reppuun, joka toki sitten painaa jonkin verran. Olen sen kuitenkin ainakin tähän saakka aina jaksanut kantaa – varsinkin Jyväskylässä, jossa liikun yleensä pyörällä, jossa on kori. Mitään muuta reppuun ei sitten oikein enää mahdukaan, joten minulla on aina repussa mukana pieneen kokoon taittuva nylon-kassi, jota käytän mm. silloin, jos käyn työmatkalla kaupassa tai joudun kuljettamaan jotain muuta tavaraa. 


Jabran suuria kuulokkeita käytän itse asiassa todella harvoin, ja olenkin harkinnut, että vaihtaisin niiden tilalle lisävirtalähteen niitä tilanteita varten, kun esimerkiksi puhelimista tai tabletista alkaa virta vähentyä eikä pistorasioita ole tarjolla. Toisaalta Jabrat ovat suljettuina vastamelukuulokkeina hyvät ulkoisen maailman poissulkemiseen, minkä lisäksi on toki myönnettävä, että niiden mikrofonikin on hyvä. 

Tässä setissä on mukana siis aika paljon teknologiaa. Ennen koronaa käytin hieman erilaista reppua (sellainen "taktinen" malli), johon tämäkin tavaramäärä mahtuisi, mutta jossa sitä ei saisi niin hyvää järjestykseen, vaan jokin asia olisi todennäköisesti aina kateissa. 

Isompi reppu olisi hyvä siinä mielessä, että tähän reppuun ei ainakaan kovin helposti mahdu yön yli -reissuja varten vaihto(alus)vaatteista ja perushygienitarvikkeista kehittelemäni matkanesessääri. Ajatus tällä hetkellä on, että jos sellaisen mukana kuljettamiseen on tarvetta, pakkaan sen pieneen lisätaskuun, jonka sitten kiinnitän repun päälle noilla lisähakasilla ja PALS-levyisillä nauhakujilla. 

Kun sitten tulen kotiin, nappaan repusta kannettavan ja liitän sen USB-C-telakkaan, jolloin käytössä on normaali ergonominen työpiste kaksine näyttöineen, kameroineen, mikrofoneineen, äänijärjestelmineen jne. Näppäimistöt (suomalainen ja kyrillinen), hiiri ja kosketuslevy minulla on kotona erikseen, koska haluan minimoida riskin, että unohdan jotain kotiin, kun sen pitäisi olla mukana... 

Tällaisella setillä siis tämä hybridiopettaja menee tällä hetkellä. Kommentit ja kehittämisehdotukset ovat tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti